torsdag 19 september 2019

Höstens filmprogram är här













FILMKLUBB hösten 2019
PLATS: B-salen Fengersfors Folkets Hus, DVD på storbildsskärm. 
PRIS: FILMKORT 120 kr för medlemmar i FKF, övriga 150 kr. 
Swish: 123 545 62 72  Bankgiro: 5305-3351
Kortet är för alla 5 filmerna och inga enstaka biljetter kommer att säljas.
TID: Kl 19.00 Fika till självkostnadspris före filmen för de som vill.


söndag 29 september kl 19.00 
THE WIFE
Joan Castleman är gift med en av alla dessa män som tror att de äger världen, men som inte ta hand om sig själv eller någon annan. Han är också en av USA:s mer framstående romanförfattare, som snart kommer att få Nobelpriset i litteratur. Joan har i sin tur de senaste 40 åren helt ignorerat sina egna författartalanger och i stället satsat allt på makens karriär. Nu har hon slutligen fått nog.  Baserad på Meg Wolitzers roman ”Hustrun”.
Regi: Björn Runge  1 tim 50 min     Imdb: 7,2


söndag 13 oktober kl 19.00
KAPERNAUM
Hemlösa Zain drömmer om att kunna åka till Sverige. Han är ett av alla många gatubarn som lever på Beiruts gator, bland gyttret av slitna, trasiga delvis övergivna byggnader. Det är lika bra att säga det direkt: det är en helt makalös film, som också var Oscarsnominerad, som den libanesiska regissören Nadine Labaki har gjort med två barn i huvudrollerna. Om Zains ansikte är det sorgsnaste man sett på filmduken så är Yonas nästan det mest förhoppningsfulla. Man blir glad bara av att se honom. Hela filmen utgår från detta omaka par och skildras ur deras perspektiv – i midjehöjd – utan några ”vuxna” förklaringar eller tillrättalägganden. Någon enstaka gång lyfter kameran och fångar in det oändliga Beirut uppifrån, en gigantisk svartvit cementlabyrint utan någon väg ut. Ändå är allt glasklart.

Tolvårige Zain står inför domaren i rättssalen med ett bestämt ansiktsuttryck – han vill stämma sina föräldrar för att de satt honom till världen. Vare sig Zain eller hans många syskon hinner med att vara barn i den hårda tillvaron i dagens Beirut, och när hans syster giftes bort som 11-åring fick han nog och rymde hemifrån. Zains dröm är att hitta en värdig tillvaro - kanske i ett annat land. Den snälla städerskan Rahil låter honom flytta in hos henne och ta hand om hennes älskade babypojke Yonas. När Rahil plötsligt försvinner får Zain nytta av sitt mod och sin uppfinningsrikedom, men hur länge kan han skydda sig och lille Yonas i en värld där barnen alltid är de mest utsatta?
Oscarsnominerade Kapernaum gör ett segertåg över världen - alla berörs av lille Zain Al Rafeeas otroliga insats i rollen som gatupojken som vägrar ge upp. Filmen fick jurypriset vid filmfestivalen i Cannes, Golden Globe-nominerades och erhöll manuspriset under Stockholms filmfestival där den också röstades fram till publikens favoritfilm.
Originalspråk: Arabiska  Regi: Nadine Labaki   Längd: 2 tim 6 min     Imdb: 8,5


söndag 27 oktober kl 19.00
COLD WAR
En passionerad kärlekshistoria mellan två personer med olika bakgrunder som utspelar sig under kalla kriget på 1950-talet i Polen, Berlin, Jugoslavien och Paris.
Regissören Pawel Pawlikowski vann en Oscar med sin förra film, det fulländat fina och suggestiva dramat om nunne-novisen Ida. Här får vi en nästan lika stark upplevelse. Samma slående vackra svartvita foto, samma närmast kvadratiska format men de mentala vyerna är vidare när vi följer en böljande passionerad kärlekshistoria, under två decennier och genom flera länder.
Wiktor är en av tre ledare för en sång- och dansakademi som turnerar runt i östblocket med sina välkoreograferade och mäktigt ljungande folksångsframträdanden. Zula är den unga kvinnan, den oslipade diamanten, som blir den stora stjärnan och Wiktors älskade – en dynamisk duo som är baserad på regissörens egna föräldrar.
Cold War är en vältrimmad skapelse som klockar in på ynka 85 minuter, vilket i och för sig är djupt imponerande: det krävs en rejäl berättarbegåvning för att klämma in så många relationsturer och resor på så kort tid, men det är på knocken att han klarar av det. Det är sällan jag önskar att en film ska vara längre, men det hade inte skadat om deras förhållande hade fått lite mer emotionellt kött på benen. Eftersom det handlar om Polen under det kalla kriget dröjer det inte länge förrän kommuniststyret tvingar ensemblen att lägga till några Stalin-hyllande sånger på programmet. Alltså politisk styrning av konsten. Det görs ingen större sak av det, det var en del av verkligheten på den tiden, men det är svårt att inte tolka det som en referens till dagens Polen där regimen tar ett allt hårdare grepp om kulturen.
Produktionsländer: Polen, Frankrike, Storbritannien Längd: 1 tim 24 min Imdb: 7,6


söndag 10 november kl 19.00
TRÄDGÅRDSGATAN
Trädgårdsgatan är ett poetiskt art house-drama om en syster och en bror som växer upp med drogmissbrukande föräldrar. När Elin och Erik som vuxna möts på en begravning minns de sin barndom och speciellt den sommaren de levde tillsammans. Men de minns olika.
När de levde tillsammans alla fyra på en gård som Peter skulle reparera fanns ibland ett nästan vanligt familjeliv. Sedan avbrutet av stormiga knarkrus, högljudd sex genom tunna väggar och bråk. Ändå fanns kärleken där hela tiden mellan Peter och Linda och till barnen. När det var lycka och fest var det Coca-cola och hamburgare och middag vid bordet annars en påse chips till frukost i bilens framsäte. När Linda började städa på sjukhemmet och gick med i AA blev det en stor förändring för Peter. Han som inte kan sluta knarka blev kvar i beroendet och Linda ställde ultimatum. När hon får en lägenhet på Trädgårdsgatan ser livet ut att ordna upp sig. Skådespelare: Karin Franz Körlof, Simon J. Berger, Emil Algpeus, Nike Ringqvist
Regi: Olof Spaak   Längd: 1 tim 50 min   Imdb: 6,9


söndag 24 november kl 19.00
RÄTTA VIRKET
Sju män rekryteras att bli en del av Astronautgrupp 1 till USA:s första rymdprogram - Mercury. Män av det rätta virket som blev pionjärer i rymden, nationalhjältar och kändisar, men som bortom rampljuset kämpade med relationer, vanmakt och rädsla.

På Edwards Air Force Base blev blev testpiloten Chuck Yeager 1947 förste man att bryta ljudvallen. Flera år senare skulle samma plats bli bas för rekryteringen till USA:s första rymdprogram

Rollerna spelas av bland andra Ed Harris, Scott Glenn, Sam Shepard, Fred Ward, Dennis Quaid och Barbara Hershey. År 2013 valdes filmen ut för konservering i National Film Registry inom USA:s kongressbibliotek som "kulturellt, historiskt eller estetiskt betydande”.
Regissör: Philip Kaufman  Utgivningsår: 1983  Längd: 3 tim 13 min   Imdb: 7,8


Mer info på: http://froskogskulturforening.blogspot.com









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar