tisdag 29 januari 2019

VÅRENS PROGRAM OCH FILMKLUBBSPROGRAM 2019


söndag 17 februari kl 16.00 
ÅRSMÖTE MED FÖRELÄSNING MED PETER LIDMAN OM OTTO HESSELBOM
Efter årsmötet kommer författaren och fotografen Peter Lidman att berätta och visa bilder om Otto Hesselbom, bondsonen från Ånimskog som blev känd framförallt för sina landskapsmålningar.Vi bjuder på kaffe och fika. 
Plats: Folkets Hus Fengersfors 
Kontakt: Kristina Haglund, 0709-83 25 58

fredagen den 22 mars kl 18-22 
AFTER WORK MED QUIZ
Beställ en pizza från Brukets godaste 0532-78 48 20 (fram till kl. 19.00). Not Quite Café och Bistro öppnar kl. 18.00. Quizen startar kl. 19.00
Plats: Not Quite Café och Bistro Pris: 40 kr för medlemmar och icke medlemmar
Kontakt: Kristina Haglund, 0709-83 25 58

någon gång i april, ej klart än 
(se affischering lokalt och Fröskogs Kulturförenings Facebook-sida )
FÖRFATTARKVÄLL  -  BRUKSLIV PÅ DAL 
Bröderna Johan och Bengt Fenger-Krog berättar om sin nyutgivna bok Bruksliv på Dal som beskriver vardagslivet i Fengersfors under början av förra seklet. Boken redovisar brevväxlingen mellan Eilert Fenger-Krog, som studerade och gjorde praktik bl.a. i Tyskland, och hans föräldrar i Fengersfors.
Plats: Not Quite, Bruket Fengersfors (Caféet eller Fönsterverkstan) 
Pris: 60 kr för medlemmar och 80 kr för icke medlemmar. 
Kontakt: Lotta Weidling 076-141 52 70

lördag 11 maj kl 09.30-17.00 (tiderna är ungefärliga)
UTFLYKT TILL KLÄSSBOLS LINNEVÄVERI OCH MARIA WESTERBERG VILDHJÄRTA
Följ med på en heldagsutflykt till Arvika med omnejd. Vi besöker Klässbols linneväveri som är ett familjeföretag med anor från sent 1800-tal. Sedan 1970-talet är de svensk hovleverantör av linneprodukter och står bl.a. för dukar och servetter till Nobelfesten. Vidare åker vi till Maria Westerberg Vildhjärta som är konstnär och författare och bor utanför Edane. Hennes konst är sammanknuten med skogen och hennes konstverk har kallats för ”pinnkonst”. Vi kommer att få en rundvandring av gården och en presentation av Marias liv. 
Kostnad: ca 300 kr (resa 120 kr, entré+ guidning Maria Vildhjärta 180 kr). Lunch tillkommer till självkostnadspris. 
Anmälan senast 8 maj: Anne-Li Herke tel 070-262 75 70

________________________________________
-------------------------------------------------------------------

FILMKLUBB Vårterminen 2019

PLATS: B-salen Fengersfors Folkets Hus, DVD på storbildsskärm. 
PRIS: FILMKORT 120 kr för medlemmar i FKF, övriga 150 kr. 
Swish: 123 545 62 72  Bankgiro: 5305-3351
Kortet är för alla 5 filmerna och inga enstaka biljetter kommer att säljas.
TID: Kl 19.00 Fika till självkostnadspris före filmen för de som vill.

Film 1 av 5 söndag 10 februari kl 19.00 
TULLY
DRAMAKOMEDI Marlo (Charlize Theron) väntar sitt tredje barn vilken dag som helst och är redan utmattad. 6-årige sonen är känslig och behöver mycket stöd i skolan, 12-åriga dottern börjar få tonårsoro. Maken Drew (Ron Livingston) jobbar mycket och spelar tv-spel instängd i hörlurar innan han somnar.
När babyn föds blir Marlo ännu tröttare. Filmen har ett montage av gråtande spädbarn, blöjbyten, amning, sömnbrist. Hur ska hon orka städa, baka muffins, laga middag till barnen?

Hennes välbärgade bror har berättat om en night nanny, och vill betala för en barnflicka som kommer sent på kvällen och tar hand om den nyfödda under natten.
In i handlingen efter en tredjedel av filmen kommer ”Tully”. Hon gör snabbt att Marlo känner sig utvilad och blir som en ny människa. På morgonen är huset städat och muffins bakade. Marlo går in för att klara av allt som tradionellt uppfattats som hemmafruns roller.

Vilket också blir ett av filmens problem för oss som tycker svenska 1950-talsfilmer känns gammaldags. Manusförfattaren Diablo Cody skriver skarp dialog, men förutsättningarna i många nya amerikanska filmer ekar av Lilla Fridolf.
Tully och Marlo har många gemensamma intressen. Välspelat och vemodigt kärleksfullt om 40-årskris och att fundera på vem man blivit.

Var blev ni av, ljuva drömmar? Regi: Jason Reitman Medverkande Charlize Theron, Mackenzie Davis, Ron Livingston, Mark Duplass.


Film 2 av 5: söndag 24 februari kl 19.00
ARMI ELÄÄ! 
Armi lever! (finsk originaltitel Armi elää!) är en finsk dramafilm från 2015 regisserad av Jörn Donner. Filmen handlar om Marimekkos grundare Armi Ratias liv och henne som person och hur hon skapade Marimekko. Filmen är en metafiction där betraktaren får följa en teatergrupps iscensättning av en pjäs om Ratia.


Film 3 av 5: söndag 10 mars kl 19.00
KORPARNA
Korparna är en svensk långfilm från 2017 i regi av Jens Assur, baserad på Tomas Bannerheds debutroman med samma namn.
Filmen är ett thrillerdrama på den svenska landsbygden under 1970-talet. Bonden Agne plågas av slitet på gården och av en känsla av att någon vill hans familj illa. Den äldsta sonen Klas, som Agne vill ska ta över gården, söker sig till fåglarnas värld men i takt med att de yttre hoten ökar ställs han inför ett oundvikligt val, fly eller stanna.

Korparna fick mestadels gott mottagande av de svenska kritikerna,då många hyllade filmen för dess skådespel och foto, medan andra kritiserade den för den långa speltiden och bristen på dialog.

Inför Guldbaggegalan 2018 nominerades filmen till sju stycken Guldbaggar, bl.a. till bästa film, foto, manliga huvudroll (Brynolfsson), kvinnliga biroll (Heiskanen) och originalmusik.



Film 4 av 5: söndag 24 mars kl 19.00
LADY BIRD
Lady Bird är en amerikansk dramakomedi från 2017, skriven och regisserad av Greta Gerwig. I filmen medverkar bland andra Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lucas Hedges, Timothée Chalamet, Beanie Feldstein, Stephen McKinley Henderson och Lois Smith.

Filmen hade världspremiär vid Telluride Film Festival den 1 september 2017. Den hade biopremiär i USA den 3 november 2017 och i Sverige den 9 mars 2018.

Vid Golden Globe-galan 2018 belönades filmen med två Golden Globes för Bästa film (musikal eller komedi) och Bästa kvinnliga huvudroll (musikal eller komedi) till Ronan. Filmen var även nominerad för Bästa kvinnliga biroll till Metcalf och Bästa manus.



Film 5 av 5: söndag 7 april 2019
DEN FANTASTISKA RÄVEN
Den fantastiska räven (engelsk originaltitel: Fantastic Mr. Fox) är en amerikansk stop motion-animerad film från 2009 i regi av Wes Anderson. Filmen är baserad på Roald Dahls bok med samma namn från 1970. Den handlar om en räv som stjäl mat varje natt från tre elaka och rika bönder. De är trötta på Mr. Fox stölder och försöker döda honom, genom att gräva sig in rävarna hem, men djuren är listigare än bönderna. Huvudkaraktärernas röster görs bland annat av George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman, Bill Murray, Willem Dafoe, Michael Gambon och Owen Wilson. Detta var både Wes Andersons första animerade film samt första filmadaption.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar