måndag 15 januari 2018

FILMKLUBB våren 2018



21 januari kl 19.00
EN VÄLDIG VÄNSKAP (2015)      Island     Regi: Dagur Kári             Imdb 7,5
Efter succén med Bland Män och Får kommer en ny isländsk tungviktare!
Fúsi är en lika vänlig som väldig 43-åring som fortfarande är oskuld och bor hemma hos mamma. Mesta tiden lyssnar han på hårdrock och leker krig med sina tennsoldater. På jobbet blir han ständigt utsatt för övergrepp. Hans liv går helt i grått. Men så möter han Hera, en liten och sprallig tjej som fyller hans tillvaro med sol. Hera lider dock av psykisk ohälsa och är i stort behov av en hjälpande hand. Tur då att Fúsi har två stycken, som dessutom är stora och varma.
Isländska En väldig vänskap överraskade stort när den lade beslag på de tre största priserna vid prestigefyllda Tribeca Film Festival i New York. ”Med sin blandning av humor och patos är detta en film som fångar våra hjärtan totalt”, löd juryns utlåtande. Filmens regissör, Dagur Kári, gjorde även den hyllade Nói albinói.
VINNARE! ÅRETS BÄSTA NORDISKA FILM Nordiska rådet VINNARE! BÄSTA FILM, MANUS och HUVUDROLL (Tribeca Film Festival)

4 februari kl 19.00
THE LOBSTER (2015)     USA            Regi: Yorgos Lanthimos               Imdb 7,1
En mycket fantasifull svart komedi av regissören Yorgos Lanthimos (Dogtooth) med Colin Farrell och Rachel Weisz.
David har precis blivit dumpad av sin fru, han lever i ett samhälle där singlar har 45 dagar på sig att hitta äkta kärlek, annars förvandlas de till ett djur, som man själv fått välja och blir utsläppta i skogen. David tar in på ett mystiskt hotell medan han söker efter sin nya partner men efter flertalet misslyckade romantiska äventyr bestämmer han sig för ett vågat försök att fly denna här dystopiska värld. Han sluter upp med en grupp revolutionärer som kallar sig The Loners, en grupp människor som förkastar romantik. Men väl där ute träffar David en gåtfull främling som väcker oväntade och starka känslor inom honom.

18 februari kl 19.00
LIKE CRAZY (2016)       Italien           Regi: Paulo Virzì                          Imdb 7,3
Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi) älskar att konversera med alla som orkar lyssna och hon vill gärna få folk att tro att hon är av rik börd och god vän med världens ledare. Donatella (Micaela Ramazzotti) är en mer tillbakadragen och tystlåten tjej som bär på sin egen hemlighet. Bägge är gäster på samma mentalsjukhus i vackra Toscana och blir snart vänner trots sina olikheter. Paolo Virzìs (Girighetens pris) nya film berättar en varm och humoristisk historia om en oväntad vänskap mellan två kvinnor och deras flykt från restriktioner och behandling. Enligt experterna är de fullständigt galna, men ute i samhället bland dem vi anser vara friska människor, ter de sig tämligen normala.

4 mars kl 19.00
JULIETA (2016)       Spanien           Regi: Pedro Almodóvar                  Imdb 7,1
En film av Pedro Almódovar efter en berättelse av Nobelpristagaren ALICE MUNRO
Julieta bor i Madrid med sin dotter Antía. De båda lider i tystnad sedan Julietas man och Antías pappa omkommit till havs. Men ibland för inte sorg människor närmare varandra, utan längre isär. När Antía fyller arton år lämnar hon sin mamma, utan någon förklaring. Julieta söker efter henne på alla sätt hon kan, men inser snart hur lite hon faktiskt vet om sin dotter. Pedro Almodóvars nya film berättar historien om en mors kamp mot ovissheten. Men också om öde, om skuld och vad det komplexa men ofattbart mystiska är som kan få oss att överge de personer vi älskar.
Nominerad till guldpalmen i Cannes.

18 mars kl 19.00
THE SQUARE
(2017) Regi: Ruben Östlund Sverige Imdb 7,7
Christian är en framgångsrik ledare på ett modernt konstmuseum - han lever i centrum av konstvärlden och tar sitt arbete på största allvar. Dagarna innan den prestigefulla utställningen The Square ska öppna blir han bestulen på öppen gata, något han varken kan skaka av sig eller låta passera obemärkt. Han påbörjar en jakt på förövaren som försätter honom i allt dråpligare situationer och får honom att ifrågasätta sin egen moraliska kompass. Samtidigt måste Christian hantera den PR-byrå som museet anlitat för att marknadsföra den kommande utställningen. Något som visar sig ta en oväntad riktning och som försätter såväl den konstnärlige ledaren som muséet i kris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar